V poslední době jsem zažil několik situací, které mne opět dovedly k zamyšlení, jak se vyrovnat s utrpením v našem životě. Těžkosti, nemoci, smrt přicházejí, ať jsme věřící nebo ne. Víra v Boha nám nezajistí bezvadný život bez těžkých chvil, byť sem tam k tomu někdy někdo má tendence sklouzávat. Bůh v Bibli ani na žádném místě neslíbil, že náš život bude bezproblémový. Slíbil ale, že ve všem bude s námi. 

 

     Prošel jsem o víkendu takovým lehčím soubojem s Bohem. Proč se některé věci dějí a proč se naopak něco neděje? Nepřišel jsem na jinou odpověď, než že mám vše dát Jemu a nestarat se. Vyvýšit ho nade vším, vyvýšit jeho lásku. 

 

     Velkým vzorem je pro mě děda mé manželky, vynikající křesťan. Prošel v životě mnoha těžkými chvílemi – smrt rodičů, smrt dcery, úmrtí manželky, problémy se srdcem a následná operace…A přesto je plný nejen víry, ale radostné důvěry v Otce. Po tom všem jeho srdce hoří. 

 

     Když před dvěma lety zemřela jeho manželka, vídal jsem ho, jak klečí před křížem, mlčí, ruce rozepjaté, a vše svěřoval Bohu. To bylo pro mne velmi silné…Nikdy jsem ho neslyšel stěžovat si na Boha. Vždy jen děkuje, chválí. I když samozřejmě vidí realitu některých situací. Když jsem si jednou s manželkou na něco stěžoval, řekl: „Vy jste to ještě nepochopili? Toto je život. Musíte v tom ještě vyrůst. Stěžovat si na Boha? To nejde, to není ta správná cesta.“

 

     A jaká je tedy vlastně ta cesta? Bůh se nemění. On je pořád stejný. Už dokázal svou lásku k nám, už prolil svou krev, už zaplatil za naše hříchy na kříži. Mění se jen okolnosti našeho života. A my nesmíme nikdy dopustit, aby tyto okolnosti zvítězily nad naší vírou a vztahem k Bohu. 

 

     Někdy jednáme přesně naopak. Přijdou těžkosti a my, místo abychom se k Němu přimkli, tak se od něj vzdálíme a začneme pochybovat. Takže vyvyšme ho nade vším v každé situaci, nad každou těžkostí, nad nemocí. On má dost moci, síly a lásky, aby změnil každou naši situaci.