Nedávno jsem se modlil ohledně celé té situace s koronavirem a prosil jsem Boha o nějaké slovo do této situace. V Bibli jsem v té chvíli narazil na Gedeona. To asi znáte…

 

     Izrael byl pronásledován sedm let ze strany Midjánců. Hospodin si vyvolil Gedeóna, obyčejného zemědělce, aby Izrael z rukou Midjánců vysvobodil. Po jistém otálení se dal Gedeon do Hospodinovy služby a situace došla až do bodu, kdy se proti sobě postavily nepřátelské armády. V Písmu je uvedeno, že Midjánců bylo jako písku na mořském břehu, tedy obrovské množství. Izraelci byli ve velké početní nevýhodě. 

 

     A v té chvíli Hospodin přichází a říká Gedeonovi, aby propustil některé muže, protože chce nechat Izrael zvítězit a on by se pak vychloubal, že toho dosáhl vlastní silou. Odešlo 22 000 mužů! A Hospodin: Ještě je jich mnoho! No tak to je síla! Který vojevůdce by rozpustil své vojsko před rozhodující bitvou? 

 

     Gedeon si nakonec ponechal jen ty muže, kteří se napili z řeky tím způsobem, že chlemtali vodu jako psi. Bylo to 300 mužů. Takže Gedeon tak důvěřoval Bohu, že se rozhodl proti statisícové armádě bojovat s 300 chlapy! Šílenost!

 

     Gedeonovi pak řekl Hospodin, že mu nepřátele vydává do rukou. Gedeon rozdělil své muže do tří oddílů, dal jim do rukou polnice, prázdné džbány a pochodně. Obstoupili tábor, zatroubili na polnice a rozbili džbány. V té chvíli nastal v táboře nepřátel zmatek, obrátili své meče proti sobě a pobili se navzájem. 

 

     Nu, co s tím slovem? Nevím, ale možná tím chce Bůh říct, že ať situace vypadá jakkoli hrozivě, On má stejně všechno pevně ve svých rukou. Má to akorát jednu podmínku, a to je naše víra. Stačí jediný Gedeon (tedy kdokoli z nás), aby radikálně změnil celou situaci. Může se proti nám položit třeba celé nepřátelské vojsko (nebo koronavirus) a je to úplně k ničemu, protože za nás bojuje Ten, proti němuž neobstojí nikdo. Takže žádný strach 😊