Člověk má tendence řešit věci sám, z vlastních sil. Je to logické. Čím více má člověk za sebou životních zkušeností, výher i pádů, tím si je jistější svými rozhodnutími. 

 

     Bohužel se často na vlastní síly spoléháme i my křesťané. Přijde nějaký nápad, situace, překážka a my do toho jdeme vlastní silou. Aspoň já to tak mám a vím, že výsledky pak bývají nevalné...

 

     Než se do všeho vrhnout po hlavě (i když třeba lidsky cítíme, že toto je to “pravé”), osvědčila se  mi modlitba. Ony totiž ty lidské pocity mnohdy mohou být značně zavádějící. 

 

     Už několikrát se mi stalo, že jsem pro něco “vzplanul” nebo jsem si byl jistý, že to je přesně pro mě. Za pár dnů či týdnů jsem zjistil pravý opak. 

 

     Naučil jsem se tedy každou věc brzdit a vkládat do modlitby. Jedině tak do našeho lidského vpustíme to božské - Boží moudrost, Ducha, jednání. 

 

     Takže když teď chce po mně někdo nějaké rozhodnutí nebo se mám na něčem podílet, říkám si: počkej, a jdu se modlit. A jako bych slyšel Pána - nespěchej, dej tomu čas. 

 

     Pár případů z poslední doby. Vybírali jsme název pro naše společenství. Kamarád přišel s názvem a byl fakt dobrý, a i to odůvodnění bylo dobré. Jediné, co mi nesedělo, bylo to, že je to ze Starého Zákona. My už přece žijeme v Nové Smlouvě. Ale řekl jsem si, že to nechám uležet a budu se modlit, poučen z předchozích zkušeností. Další den jsem jel autem a modlil jsem se růženec a přemýšlel nad tím názvem, když tu náhle se přímo vedle cesty objevila obří reklama a na ní stálo to SLOVO. Byla to nějaká firma či co. Nebylo co řešit, to by člověk musel být úplně slepý, aby tohle přehlídl (ještě jsem ráno říkal Pánovi, že mi musí věci servírovat trochu jasněji, protože jsem fakt duchovně tupý a slepý 😀). Vidíte - bez modlitby bych ten název možná zamítl. A ano, Boha zajímají i takové maličkosti jako název vašeho společenství. 

 

     Dalším případem bylo to, že jsme pořádali večer chval. Zamýšlel jsem se, koho pozvat a oslovil jsem dost lidí. Bez modlitby samozřejmě, vždyť přece vím, kdo přesně to potřebuje a kdo tam má být. Hádejte, kolik lidí z těch pozvaných přišlo. Ano, správně, nula! Nebojte, pár lidí se tam i tak sešlo :-)

 

     Když děláme další setkání teď, tak jsem se šel modlit. Bože, ukaž mi, koho tam chceš Ty. Dostal jsem jasné vedení skrze Písmo, dvakrát za půl hodiny tentýž odstavec, hm, to asi nebude náhoda. Začal jsem zvát lidi, pomalu, v klidu, na základě modlitby. A víte co? Zatím to všichni oslovení přijali. Ani jsem to nečekal, jsou to kolikrát lidi, kteří už stojí třeba roky mimo Církev, ale ono to fakt takhle funguje. Bůh ví, koho tam chce mít a nemusí to být vždy ten, koho tam chceš mít ty. 

 

     Takže co? Než s něčím začneš, nejprve se modli! Ušetříš si spoustu starostí :-)