Před pár dny se na mou manželku obrátila dobrá kamarádka s tím, jestli by nepřišla na její předporodní rituál. Budem tam šest jiných žen, je to hlavně o  pokecu atd.  Nevinně znějící věc, proč nesouhlasit, že?  

Teprve včera jsem nad tím začal přemýšlet a něco mi tam nesedělo. Prosil jsem Ducha o světlo a vzápětí mne to ťuklo. To slovo - rituál. Co tu kruci je? To zní divně.  Vzápětí jsem si vzpomněl, že jsem v souvislosti s tím zaslechl cosi o Indii. Když jsem se na to manželky zeptal, vypadlo z ní, že ta, která to vede, byla v Indii.  Ozvali jsme se naší kamarádce a ukázalo se, že vlastně ani ona sama vůbec neví, co to je, o co se jedná a co to bude obnášet.  

Hned jsem manželce řekl, že to je naprosto jasné. Určitě půjde buď o pohanský obřad nebo něco v souvislosti s hinduismem nebo jiným duchovním směrem praktikovaným  na Východě. To je přece pro křesťana nepřijatelné. Manželka na to, že to není jisté. Schválně jsem se kouknul na net. Vyskočily na mne odkazy s textem typu - z ručníku vytvoříme oltář. Kolem něj položíme symboly čtyř živlů. Budeme předávat energii. Jsme Bohyně...Uf! Samozřejmě v recenzích si to spousta žen pochvalovala.  

Zbyly tedy jen dvě možnosti. Buď nejít anebo jít, ale v takovém případě vydat svědectví o Kristu. A připravit se na to, že se můžeš sbalit a jet hned dvacet kiláků  zpátky domů. Manželka se tedy kamarádce omluvila, že jako křesťanka opravdu nemůže přijít. Místo toho jsme šli na manželské spolčo :-) 

Zaujaly mne na tom dvě věci. Za prvé - jak Duch svatý opravdu pomáhá rozlišovat, co je jakým duchem neseno. Okamžitě po modlitbě jsem cítil, že něco nehraje. Duch vede nás a skrze nás i druhé, aby kráčeli po správných cestách.  

Za druhé - jak málo ví mnozí lidé o duchovních věcech a principech; jak snadno se otevírají ledasčemu - energiím, zasvěcování, rituálům...Jak lehce se někdy jiné směry nežli křesťanské prosazují, jak jsou vynalézavé v předávání svého poselství. A jak v tom často tápeme my křesťané, bojíme se, co nám řeknou ostatní. Kéž bychom měli  odvahu jaké někteří jiní přijít s nabídkou Krista, modlitby...