Tak už jsem ho taky viděl. Tylko nie mow nikomu. Polský film o sexuálním zneužívání v Církvi, který má na youtube k dnešnímu dni už přes 22 milionů shlédnutí…

     Poprvé jsem ten film zaznamenal někde na Radiovaticana, kde, myslím, papež František říkal, že by ho měl vidět každý. A ano, myslím, že měl. 

     Je šokující? Ano. Nechutný? Jistě. Zůstane vám po něm v mysli hnus a otázka, jak takhle mohou jednat služebníci Boží? Zcela určitě, pokud nejste naprosto bezcitní. A právě proto je nutné film vidět. 

     Konfrontace obětí s pachateli je drsná, jejich přiznání (a v jednom případě i naprostá nechuť k jakékoli omluvě nebo přiznání viny) šokující. Jednání polských biskupů a přesunování kněží z místa na místo není nic nového, ale přesto vás to dostane, když to vidíte „naživo“. 

     Kroutíte nevěřícně hlavou, jak odsouzený pedofil běhá po světě, dál „slouží“ jako „kněz“, zpovídá a dokonce vede akce s dětmi! Nedovedu si představit, co mohlo vést jejich nadřízené k tomu, aby toto zakrývali (a tím dávali pedofilům další šanci k páchání toho hnusu)…

     Pár důvodů, proč má smysl film vidět: 

  • Mám představu o Církvi a jejích členech jakožto o naprosto čisté a svaté organizaci (no, vyvede tě to z omylu do reality, což je ale dobře)

 

  • Nevím, za co se mám modlit (po tomhle toho budeš mít dost až do konce života)

 

  • Chci, aby Církev byla opravdu Kristovou nevěstou a proto je nutné o těchhle věcech vědět a bojovat o její očištění (a svou vlastní čístotu)

 

  • Myslím si, že věci se musí pravdivě pojmenovat, aby se pak o nich mohlo mluvit a mohly se řešit

Odkaz pro ty, kdo mají zájem: 

https://videacesky.cz/video/jen-to-nikomu-nerikej?fbclid=IwAR2ZTNHuzIUouUMa2gy5Ye7zUApBKyNBYIpqLzXqMZwBHuy4mQB5dWq0R-E